Rostfritt för nybörjare

Vad roligt att du hittat hit och extra glada blir vi att du har ett intresse i rostfritt stål. Vi har alla varit nybörjare inom rostfritt men självklart vill vi ta med dig på vägen mot att lära dig mer om rostfritt. Här har vi samlat lite av grundstenarna kring rostfritt som är bra för en nybörjare att ha koll på. Vi tar dig igenom rostfritts historia, uppbyggnad och lite tips. 

Detta inlägg kan högst troligt uppdateras med tiden för att hela tiden ge dig den bästa rostfria kunskapen. 

Rostfritt ståls historia 

I över 100 år har rostfritt stål funnits, i liknande form som vi idag är vana vid. Däremot är det beroende av vem som är historieskrivaren som avgör vem som sägs vara uppfinnaren. Starten till att utveckla rostfritt stål sker redan på 1890-talet i Tyskland sen tar historien oss via Frankrike till England och USA. Den som fick det första patentet 1915 var engelsmannen Harry Brearley. Därav är det ofta Brearley som tillskrivs som uppfinnare av det vi idag känner som rostfritt stål. Mer kring vilka som vill vara med och skriva rostfri historia samt hur rostfritt stål uppkom kan du läsa om här.   

Vad är det som gör rostfritt just rostfritt 

Det som gör rostfritt just rostfritt är ett supertunt ytskikt som vi benämner kromoxidskikt. Detta skikt är ett mycket tunt skikt som kan jämföras med ett vykort som ligger högst upp på ett höghus. Det fina med kromoxidskiktet är att det återskapar sig själv vid t.ex. en skada eller bearbetning. 

Tillverkning 

När du som kund köper rostfritt från oss levererar vi prima plåt, rör, stång och rördelar. Men innan dessa produkter skapats har materialet , som till största del består av återvunnet material, blandats och smält på stålverket. Steg för steg hur det rostfria stålet tillverkas kan du läsa här. 

Varför rostar rostfritt  

Tyvärr är inte rostfritt stål alltid rostfritt utan det finns ett antal faktorer som påverkar. Du ska här få några punkter du kan tänka på för att hålla rostfritt stål just rostfritt eller att tänka på för att hitta felkällor: 

  • Handhavandefel – så som järnsmitta, att du ej svetsat med rotgasatt du blästrar med dåliga kulor eller inte betat materialet.  

  • Fel stålsort för miljön – vi har många gånger skrivit om hur det rostfria stålet rostar på grund av att man valt fel stålsort för miljön. Exempelvis en stålsort som inte tål den höga halten av klorider i havsnära miljöer eller så kan den stålsort som var rätt från början men när förutsättningarna ändras så kan stålsorten bli fel. Exempelvis en rostfri tank som sen står still – vatten avdunstar och kloriderna ökar och korrosionsrisk ökar. Eller båtar som byter farvatten – högre salthalt kan orsaka korrosion. 

Rostfria stålfamiljer  

Det finns många olika rostfria stålsorter som kan delas in och samlas i olika familjer. De olika familjerna är: 

  • Austeniter  

  • Ferriter 

  • Martensiter 

Vi kan även tipsa om inläggen som går djupare in på familjesituationerna:

Vilka ingår i familjen 316/316L?

Interkristallin korrosion – ett problem, två lösningar 

Rostfritt ett omöjligt kinderägg 

Letar du efter en stålsort som är hård, slitstark, härdbar, motståndskraftig mot korrosion och samtidigt lättbearbetad för produktion av stora serier? Detta är i det närmaste en omöjlighet. Det finns inte ett rostfritt stål som lösningen på alla problem. Men vet du vad som är det vi viktigaste för din tillverkning och lär dig de olika egenskaperna för de olika stålsorterna kommer du att ha lättare att välja stålsorten som passar dina behov. Läs mer om det omöjliga kinderägget här. 

Är rostfritt magnetiskt? 

På frågan om rostfritt stål är magnetiskt blir det korta svaret att det beror på vilken stålsort som du har framför dig samt hur denna stålsort är behandlad. Alla rostfria stålsorter, förutom austeniterna, är mer eller mindre magnetiska. Ferriten ser du ofta på den magnetiska dörren till din kyl och frys. Duplex, EN 1.4060/EN 1.4062, som är en blandning av två stålsorter varav den ena är magnetiskt. Sen har du austenisterna som trots sin omagnetism kan bli magnetisk vid kalldeformering. Mer fakta kring rostfritt och magnetism och svaret på vilken rostfri stålsort som är mycket magnetisk kan du läsa här. 

Vi hoppas att dessa små nerslag i den rostfria världen ska ha gett dig mer kunskap och mersmak för att lära mer.