Rostfritt i skridskoblad håller skärpan längre

Rostfritt stål är ett av förstahandsvalen när det gäller skridskor eftersom hårdhet, motståndskraft och estetik är av avgörande betydelse. Skridskoblad är ofta tillverkade av rostfritt stål av typen 1.4028. Men utvecklingen går mot hårdare kromstål vilket bitvis gör att bladen upplevs som svårslipade.

Skridskoblad i rostfritt ger vassare åkning

Som amatörskridskoåkare tänker man inte så mycket på vilken typ av stål det är I bladet. Men för de som åker skridskor professionellt, som till exempel elitshockeyspelare, har det stor betydelse. Beroende på stålets sammansättning får det olika hårdhet och slipningsbehov.
En proffsskridsko är slipad så att det bildas en konkav centrerad ränna längsmed bladet, vilket skapar två skarpa kanter på var sida. Djupet på rännan mellan de två kanterna avgör hur skarp kanten känns. Spelarens storlek och vikt, profilen på bladet, isens struktur och hårdheten på stålet påverkar hur en spelare väljer att slipa sina skridskor. Isen i USA anses till exempel generellt sett vara hårdare, så amerikanska spelare väljer ofta en skarpare kant.

Hårdare stål kan vara svårare att slipa

Hårdheten i stålet påverkar även skridskosliparens arbete. Ett mjukare stål kan kräva att skridskorna måste slipas mellan tre och fem gånger under en match. Ett hårdare stål klarar sig helt utan slipning vilket på ett sätt gör livet enklare för lagets materialförvaltare.
Å andra sidan kan ett mycket hårt kromstål, som till exempel ett martensitiskt rostfritt kromstål med 0,6% kol och 13,5% krom, upplevas som svårslipade. Men slipbarheten beror på många faktorer, som stålets sammansättning, hårdhet och mikrostruktur. Men även vilket slipverktyg som används och slipparametrar som tryck, skärhastighet och matningshastighet har betydelse för resultatet.
De upplevda problemen vid slipning får ställas mot att kromstålet har ett mycket bra nötningsmotstånd, vilket gör att de håller skärpan länge. Att de inte rostar är givetvis också en fördel jämfört med kolstål.

Andra skarpa rosfria produkter är köksknivar som du kan läsa mer om här.

Att välja rätt rostfritt handlar många gånger om att väga olika för- och nackdelar mot varandra.