Rostfritt stål till möbeldesign

Rostfritt stål har enormt många användningsområden, även inom möbeldesign uppskattas det rostfria stålet för sina fina egenskaper. Ibland får vi frågor som handlar om vilka sorter som lämpar sig bäst och vilken metod som skapar snyggast finish. Här ska vi försöka reda ut ett och annat om vad som gäller när de estetiska kraven är höga. 

Välj en austenitisk stålsort 

Först kan vi börja med att konstatera att ett austenitiskt rostfritt stål är att föredra när materialet ska bearbetas genom bockning och svetsning. Det går fint att använda austenitiska stål som inte är legerade med titan, niob eller svavel, så sorter som EN 1.4301, EN 1.4306, EN 1.4307, EN 1.4404, EN 1.4432, EN 1.4435 fungerar alldeles utmärkt till möbeltillverkning. Undvik däremot EN 1.4541, EN 1.4571 och EN 1.4305 eftersom de kan orsaka problem. 

Kan polering vara ett alternativ? 

Beroende på möbelns storlek och konstruktion finns lite olika val att ta ställning till när det gäller ytbehandling. Kanske kan polering vara ett alternativ! Här finns det olika vägar att gå. Är det ett mindre arbete på en enstaka möbel kan maskinpolering vara ett alternativ. Men att polera med maskin är tidskrävande och inget som rekommenderas för massproduktion. 

Är arbetet mer omfattade kan elpolering istället vara ett bättre val. Resultatet kan bli riktigt snyggt och påminner om en kromad yta. Men om stålkonstruktionen är svetsad måste alla svetsfogar förbehandlas mycket noga innan poleringen och alla ytor måste vara släta och fina. Det är också en stor prisskillnad mellan att elpolera en liten och en stor produkt.  

Krom för bästa resultat 

Men trots att elpolering kan låta som ett lockande alternativ kan det också blir mycket dyrt. Att istället kroma en produkt kräver inte lika mycket underarbete. Den blir också blankare och framför allt håller den sig blankare genom åren. Ibland är det klassiska alternativet också det bästa! 

 

Rostfritt stål är också ett utmärkt alternativ när du vill konstruera något i trädgården. Kolla in det här snygga räcket till exempel.