Rouge på rostfritt – så tar du bort det

Rouge är ett fenomen som kan uppstå i farmaceutiska system och består av ett tunt lager rödbrun järnoxid. Vi tog hjälp av Damstahls egen specialist Claus Qvist Jessen för att reda ut vad det är och hur det åtgärdas. 

Vad orsakar rouge? 

Mekanismerna bakom rouge är inte klarlagt till hundra procent men det står klart att rouge orsakas av en ultrasvag korrosion av rostfritt stål och inte, som man tidigare trott, av att det finns järnjoner i flödesvattnet. Att rouge uppstår har med stor säkerhet aldrig lett till allvarliga korrosionsangrepp och genomrostning. Men den tunna beläggningen är olycklig i exempelvis renvattensystem som ju ska vara partikelfria. 

En av orsakerna bakom rouge kan vara magnetism. Enligt Baseler-Normen bör det inte vara mer än 0,5 procent restferrit i austenitiskt stål. Det gör EN 1.4435 till en populär stålsort för rördelar inom farma. Vidare kan hög temperatur och alkaliska medier accelererar uppkomsten av rouge.  

Kemisk rengöring är bästa lösningen 

Det är näst intill omöjligt att undvika att rouge bildas inom farmakologisk industri. Därför fokuserar vi på bästa lösningen för att ta bort den. Detta måste ske kemiskt och den bästa lösningen en blandning av citronsyra och fosforsyra. Temperaturen ska vara hög (minst 80–85 grader Celsius) och processen tar ofta åtskilliga timmar. Men trots den höga temperaturen och den långa tiden påverkas inte stålet av den svaga syran, det är bara rougen som angrips. 

 

Allt du behöver veta om rostfritt stål för livsmedelstillverkning och läkemedelsindustrin kan du läsa i vår bok Rostfritt stål för hygienisk utrustning inom food/pharma. Beställ boken här!