Så här tar du bort och motverkar ytrost

På många byggnader hittar vi idag rostfritt stål. I fasadplåt, pelare och rör är det rostfria stålet ett vackert och effektfullt val. Men ibland riskerar stålet att drabbas av ytrost. Här har vi samlat lite tips på vad du kan göra, både för att avlägsna rosten och motverka att den uppstår. 

Motverka rosten med tvätt 

Mängden rost som kan drabba rostfritt stål i utomhusmiljöer kan variera kraftigt. Det beror dels på vilken typ av stål som valts men också vilken miljö det handlar om. I havsnära områden är risken för korrosion högre än på andra platser. Risken ökar också om det rostfria elementet är skyddat av ett utskjutande tak eller liknande. Då kommer inte regnvattnet åt att skölja av plåten. Det är då viktigt att regelbundet tvätta av det rostfria stålet. Vatten med lite såpa i fungerar utmärkt till detta.   

När rosten redan satt igång 

Om det redan blivit ytrost på den rostfria plåten är det bra att använda ett rengöringsmedel som till exempel Avesta Classic Cleaner 401 (läs bruksanvisningen innan användning). Handlar det om grövre rost är det mekanisk borttagning som gäller. Använd lamellskiva eller Scotch-Brite som inte riskerar att skada ytan. Räkna dock med att en annan ytfinish kan uppstå. Och kom ihåg att behandla hela ytan, inte bara rostangreppen! 

 

Ett sätt att förhindra att ytrost uppstår på rostfria plåtar är att dra av skyddsfilmen i god tid. Läs mer om rostfria ytor och passivering här.