Så skiljer du på A2 och A4 med molybdentest

Ibland kan det vara av stor vikt att veta om stålet du har framför dig är syrafast (A4) eller vanligt rostfritt stål (A2). Är stålet nytt från fabriken finns alltid en märkning som berättar vad det är för sort, men är stålet klippt eller bearbetat har markeringen kanske försvunnit. Men lugn! Idag är det både en enkel och snabb process att ta reda på vilken sorts stål du har framför dig. 

Den stora skillnaden mellan syrafast och rostfritt stål handlar om molybdenhalten där syrafast innehåller en liten mängd molybden och vanligt rostfritt inte innehåller något molybden alls.  Därför är molybdentestet det billigaste sättet att ta reda på om stålet är syrafast eller inte. Molybdentestet är en pasta som innehåller salpetersyra där salpetersyran reagerar med molybdenet. Stryk på pastan och vänta några minuter. Får du en missfärgning på stålet innehåller det molybden och uteblir reaktionen är det vanligt rostfritt du har att göra med.  

Märke av molybdentest

Testet lämnar ett permanent märke efter sig så tänk på att utföra testet på en plats som inte kommer att vara synlig senare. Men märket är bara kosmetiskt, inga av stålets egenskaper försämras.  

Med molybdentestet kan du alltså ta reda på om stålet är syrafast eller inte. Är du ute efter mer detaljerad information om den exakta sorten, kanske en PMI-pistol är ett bättre val för dig. Läs mer om test med PMI-pistol här.