Syrafast bättre än rostfritt? Inte alltid!

Med sin lilla mängd molybden blir syrafast stål mer motståndskraftigt mot både spaltkorrosion och punktkorrosion än vanligt rostfritt stål. Det är bakgrunden till att syrafast oftast anses vara det bästa och mest hållbara alternativet. Men att kalla syrafast stål för bäst, är en sanning med modifikation. För det finns situationer då molybdenet faktiskt kan ställa till problem. 

Molybden – ett problem i extrem kyla 

I riktigt kalla miljöer, så kallade cryo-temperaturer, kan det syrafasta stålet bli sprött. I dessa fall är det just molybdenet som spökar. Men då rör det sig om temperaturer på -196 grader Celsius och ännu kallare. Generellt är austenitiskt stål ett riktigt bra val i jämförelse med kolstål när temperaturen sjunker. Rostfritt bibehåller nämligen en del av sin seghet även vid låga temperaturer.   

Se upp för salpetersyra 

Om stålet riskerar att komma i kontakt med salpetersyra är molybdenhalten i det syrafasta stålet också till nackdel. Salpetersyran reagerar på molybdenet och bildar missfärgningar i stålet. Salpetersyra används bland annat vid tillverkning av gödsel och sprängämnen och påverkar inte vanligt rostfritt stål på samma sätt vilket gör det till ett klart bättre alternativ när salpetersyra finns i närheten.