Ta en tur till skulptur

I år kommer många att utforska nya sidor av Sverige och det finns gott om smultronställen som passar hela familjen. Just i år känns det helt rätt att leta upp en skulpturpark och njuta av konsten ute i det fria. Det finns gott om alternativ på kartan, googla skulpturpark så ska du se att du får förslag från norr till söder.

Konst, historia och natur möts i Wanås

En av världens främsta skulpturparker hittar du vid Wanås slott i skånska Knislinge. Skulpturer, installationer och konstverk ställs ut i det anrika slottets gårdsbyggnader och i den omgivande bokskogen. Det här är en oas med vacker natur och konst. Varje år tillkommer nya konstverk. En del av verken har vuxit fast, som konstverket Imposter av konstnären Roxy Paine. Det är ett nio meter högt träd av betong och rostfritt stål. Roxy Paine byggde och svetsade sin trädliknande skulptur med grenar från parken som förlagor. Nu står den och överraskar besökaren mitt i bokskogen som en silverbok att fantisera om.

Rostfritt är likt sten, trä och brons bra material för konst som inte håller sig inom ramen. Skulpturer som står ute ska ju stå emot väder och vind. Höjer man blicken upptäcker man allt från gungor i de höga träden till gigantiska röda bollar. Att gå på upptäcktsfärd i Wanås park är ett avkopplande äventyr för alla åldrar och får semesterkänslan att infinna sig, även för den som vanligtvis inte dyker ner i konstvärlden.

Stor konst på liten ort och äldsta skulpturparken från barocken

Ett annat smultronställe att utforska är det lilla samhället Hishult i Halland. Här hittar du konsthallen som byggts ihop med det gamla gästgiveriet. I parken utanför finns spännande skulpturer och när du jobbat upp aptiten kan du ta en titt på gästgiveriets meny.

 

Sveriges äldsta skulpturpark är Drottningholms slottspark där du vandrar genom historiska stilideal från 1600-talets barock till engelsk park på sent 1700-tal. Skulpturerna spelade en central roll i barockens trädgårdskonst. Många av dem är krigsbyten som svenska armén plockade med sig hem och placerade ut i parken när de härjat i Europa. Nästan alla är utförda av holländaren Adriaen de Vries (1556–1626). De skulpturer som nu står i parken är avgjutningar gjorda på 1990-talet, medan originalen finns i Museum de Vries.

Fler tips på skulpturparker att besöka hittar du här.

 

Översta bilden: verket Imposter i rostfritt stål och betong av konstnären Roxy Paine. Foto: Mattias Givell