The Thames Barrier – en rostfri skönhet

The Thames Barrier ligger mitt i Themsen precis när floden börjar närma sig centrala London och är en märklig syn. Som en rad med skinande jätteägg från yttre rymden! Barriärerna är i själva verket skyddsportar som går att stänga vid tillfällen då vattennivåerna kraftigt höjs, som till exempel vid stormar och vårfloder. På så vis skyddar de London mot allvarliga översvämningar.     

Barriären består av tio stycken 20 meter höga, rörliga portar som står utplacerade över 520 meter. De byggdes 1982 och har hittills räddat London många gånger. Inte minst under rekordåret 2013/2014 då de fick stängas hela 50 gånger.   

Men trots deras viktiga uppgift är det deras skinande, vackra yttre som vi på Damstahl uppskattar lite extra. Barriärportarnas kärna är byggd i trä men det mest slående med dessa konstruktioner är ju ändå den rostfria plåten som de är klädda i. Det är en 0,3 millimeter tunn syrafast plåt med 2 procent molybden i. Allt för att den blanka fina ytan ska klara sig mot väder och vind. Visst är de vackra? 

The Thames Barrier består av tio stycken portar som går att stänga vid risk för översvämningar.

 

I Storbritannien finns fler vacka saker av rostfritt. I Skottland hittar du skulpturen The Kelpies som du kan läsa mer om här.