Välj rätt rostfria stålsort och spara pengar

Under särskilda förhållanden och i tuffa miljöer är det enormt viktigt att välja rätt rostfria stålsort. Att betala ett högre pris för bättre kvalitet är ett sätt att tjäna pengar i längden. Men när kraven är lägre finns ingen poäng att slösa pengar på allt för dyrt material. Så tänk på att välja rätt stålsort till rätt miljö! 

Välj en stålsort på rätt nivå 

I den rostfria världen finns mängder med stålsorter att välja på och det gäller att välja en som är precis lagom. Ett felaktigt val riskerar att bli onödigt dyrt, antingen för att det senare uppstår korrosion eller för att du betalar för mer än du behöver. 

– Exklusiva stålsorter och legeringar är dyra så det gäller att välja en produkt som inte är högre legerad än vad man behöver för att lösa uppgiften, menar Damstahls produktspecialist Tord Nilsson. Teoretiskt sett skulle du kunna köpa rör i guld, vilket garanterat är rostfritt. Men det skulle inte vara särskilt ekonomisk! 

Varför kostar vissa stålsorter mer? 

Det finns rostfria stålsorter som är riktigt exklusiva. De används mycket sällan och när de används är det för att inga andra sorter kan leva upp till kraven. Priset för dessa stålsorter är högt och anledningarna till det är flera. 

– Det finns egentligen mer än ett skäl till varför de kostar mer, säger Tord. Dels är det för att de är höglegerade, vilket innebär att det innehåller mer av dyra legeringsämnen som till exempel nickel eller molybden. Dels för att efterfrågan inte är så stor. Därmed är det få som producerar och de har möjlighet ta ut ett högre pris eftersom konkurrensen på marknaden är låg. 

Efterfrågan på värmebeständiga stålsorter eller sorter som har högt motstånd mot korrosion, som superduplex, är fortfarande relativt liten och priserna är höga. Men när efterfrågan på den mer vanliga duplexen nu ökar, har priserna börjat sjunka.