Varför blir rostfria bestick svarta?

Bestick i rostfritt är både populärt och praktiskt och ger bestick som håller länge. Men många av oss har nog upplevt att besticken med tiden kan bli svarta. Varför är det så och vad betyder det för bestickens hållbarhet? Vi har svaren på frågorna! 

Rostfritt – en yta som läker sig själv 

Ett av det rostfria stålets allra flottaste egenskaper är att den har en yta som kan “läka” sig själv. Med hjälp av legeringen krom bildas en passiv yta av kromoxid på stålet som motverkar att det rostar. Skulle ytan få en repa kan den återskapa sig själv, allt som behövs är tillgång till syre. 

Svaret stavas interferensfärgning 

Kromoxidskiktet är normalt transparent men kan ändra färg om skiktet blir tjockare. Det kallas för interferensfärgning. Fenomenet syns vanligtvis på rostfria grillar, bastuaggregat och avgasrör på motorcyklar som kan färgas gult/rött/grönt/blått/svart av värmen. En annan sak som kan orsaka interferensfärgning är aggressiva diskmedel i en diskmaskin, vilket resulterar i svarta bestick.  

Den svarta oxiden på besticken sitter väldigt hårt och är svår att polera bort. Visst kan det se tråkigt ut men en tröst är att den inte försämrar bestickens korrosionsmotstånd! 

 

Det finns fler saker i köket som kan påverka rostfritt stål. Ketchup och senap till exempel! Vi utförde ett experiment för att se exakt vad korvtillbehören kan ställa till med.