Varför fastnar kniven på den magnetiska knivlisten?

Det är allmänt vedertaget att rostfritt stål inte är magnetiskt. Så med tanke på att de flesta köksknivar är tillverkade i just rostfritt stål borde den magnetiska knivlisten vara fullständigt verkningslös. Men så sitter de ju där. Knivarna. Hur går det egentligen till? 

Rostfritt stål kan visst vara magnetiskt 

Det där med att rostfritt stål inte är magnetiskt är en sanning med modifikation. Rostfritt stål är indelat i olika familjer som till exempel austenitermartensiter och ferriter. Av dessa är det faktiskt bara austeniterna som inte är magnetiska. 

Martensit – bästa alternativet för knivar 

Den viktigaste egenskapen hos en kniv är en riktigt vass egg. Just därför är köksknivar tillverkade av martensitMartensit innehåller mer kol än vanligt rostfritt stål och har fördelen att kunna härdas och slipas riktigt sylvasstMartensit är även mycket magnetiskt. Därför sitter kniven i tryggt kvar på knivlisten. 

En magnetisk knivlist är populär i många kök och fungerar eftersom knivar är gjorda i martensit.

Den högre kolhalten innebär också att motståndet mot korrosion blir sämre. Men så länge du är noga med att diska dina exklusiva, rostfria vassa knivar för hand, skölja och torka dem noga, håller de länge. Varför görs det då inte en härdbar, magnetisk kniv som står emot rost? Jo, för att det är svårt att få ihop alla önskningar i en! Läs artiklen Det omöjliga Kinderägget som förklarar mer.