Rostfritt är svettfritt

Rostfri plåt är ett utmärkt material att tillverka skyltar av och nu har en skyltmakare hört av sig som har ett par frågor på ämnet. Frågeställaren tillverkar skyltar i rostfri plåt av typen EN 1.4301 med 2B-yta. Plåten är laserskuren och 3 mm tjock. På baksidan av skyltarna limmas distanser med limmet Terostat 9220. Nu till frågorna:  

”Jag har hört att metaller kan “svettas” och därmed lösa upp limmet så att det släpper. Vet ni om rostfri plåt av den sorten jag använder har sådana egenskaper med det limmet jag använder? Skylten väger ju en del och jag vill inte att de släpper från distanserna.

På vilket sätt tycker ni att jag bör bearbeta ytan för att den ska se fin och presentabel ut? Ibland finns det mindre repor och dessa vill jag egentligen jobba bort. Har försökt med olika slippapper vilket blir hyfsat men ändå inte helt bra. Har också kört med olika polermedel men resultatet blir så där. Skyltarna är ca 1000*400 mm och jag har inga stora maskiner till hands. Vad är enklaste sättet (utan för stora investeringar) att bearbeta ytan så den blir fin?  

Svar:  

Det rostfria materialet svettas inte, så det löser inte upp limmet. Med rätt lim och antal distanser är det inga problem. Skyltarna kommer att sitta kvar!  

Det bästa är att redan från början tillverka skyltarna av en plåt med borstad yta eller en 2b-yta med folie. Folien utgör ett skydd mot repor vid hanteringen. Men glöm inte att ta av folien ett dygn innan du monterar plåten i sin rätta miljö! Då hinner den skyddande oxidfilmen återskapas. Här kan du läsa mer om varför folien bör tas bort i god tid.