Ett gäng entusiaster får för sig att brygga öl. Sagt och gjort, snart har Höganäs sitt eget bryggeri och redan första året kammar de hem priset för Sveriges bästa Ale.
Initiativet kom från Lukas Östberg som ville göra eget öl och presenterade idén för några vänner i Kullabygden. Alla nappade och man blev det första moderna mikrobryggeriet när man startade 2013. Utrustningen med 6 rostfria tankar köptes in från Ungern och man anställde en bryggmästare.
– Den stackaren gick och trillade så vi var tvungna att lära oss själva. Vi fick kasta oss in i allt. Nu sju år senare är jag stolt – vår portfolio är bred och vi kan möta olika smaker och vi har till och med glutenfri öl.
Idag är Lukas självlärd bryggmästare och har full koll på hur man både brygger gott öl och driver ett framgångsrikt bryggeri.
Ölet blev en turistmagnet
En avspänd och välkomnande attityd lockar ölintresserade kunder som gärna kikar in i bryggeriet, provar ölet och köper med sig folköl ifrån gårdsbutiken. Höganäs Bryggeri har blivit en turistattraktion och en höjdpunkt för hemmasemestrare som vill lära sig mer om den populära drycken.
– Tajmingen var perfekt när vi startade. Tanken var att brygga öl till restaurangen Garage Bar som ligger mitt över gårdsplan, men vi fick snabbt bygga ut för att möta efterfrågan och säljer nu till såväl Systembolaget som restaurangbranschen, berättar Lukas.
Gott öl bryggs i ren och rostfri miljö
Höganäs Bryggeri har byggt ut till 20 rostfria skinande blanka tankar och rostfria delar från Damstahl vid ombyggnationer. För den som bokar en bryggerivisning guidas man runt och imponeras av hur vatten, jäst, malt och humle förvandlas till ett välsmakande öl. Allt i ett slutet system så att inget ovälkommet syre kommer in.
– Ölets fiende är syre. Man märker direkt om ölen oxiderat, då smakar den som blöt kartong, förklarar Lukas.
Kraven på hygien är mycket strikta. Rengöringen sker varje dag genom så kallad CIP-system (cleaning in place system).
Att brygga öl är en kemilektion och det är mycket att tänka på. Rätt temperatur är A och O för jäsningen. Det handlar också om att ge smak genom att torrhumla – det vill säga tillföra humle vid rätt tillfälle under jäsningen.
– Vårt mål har alltid varit att vara bäst på den tekniska kvaliteten. Smaken är ju subjektiv.
Gemensamt för alla våra öl är att de är torra. Det innebär att de är väl utjästa.
Inget går till spillo
Intilliggande saluhallen använder restprodukterna från öltillverkningen i sina smakrika och saftiga bröd. Restprodukterna används också som foder till traktens lamm som blir till ölkorv. Med respekt för naturens råvaror har man varit noga med att inte låta något gå till spillo på Höganäs Bryggeri.