Dra av plasten på slipad och borstad plåt

Slipad eller borstad plåt är snygg och effektfull och används ofta för sin dekorativa yta. När plåten levereras är den täckt av ett tunt lager plast som skyddar mot repor och märken. Men trots att det kan kännas logiskt att behålla plasten på så länge som möjligt kan det faktiskt göra större skada än nytta. 

Oxidfilmen återskapas 

I ett fall lät hantverkare som monterade rostfria entrépartier av slipad plåt plasten sitta kvar under hela monteringen. När allt var klart drog de av plasten. Inte en repa! En vecka senare var det ytrost på de fina entrépartierna. Men vad gjorde de för fel? 

Det rostfria stålets goda korrosionsbeständighet skapas genom en ultratunn oxidfilm som framför allt består av krom och järn. Denna film är endast några få nanometer tjock och helt osynlig men samtidigt så tät och hållfast att stålet effektivt isoleras från den omgivande miljön. Skulle det bli ett hål i den skyddande oxidfilmen återskapas den med hjälp av syret i luften och stålet är återigen skyddat. Det kallas att plåten passiveras.  

Låt plåten andas i ett dygn 

När rostfri plåt slipas eller borstas förvinner den skyddande oxidfilmen och när plasten läggs på stryps syretillförseln och hindrar filmen från att återskapas. Det är därför viktigt att dra av plasten i en skyddad miljö ungefär ett dygn innan den monteras. Då hinner plåten återskapa sin skyddande oxidfilm och plåten riskerar inte att rosta. Det går också att påskynda processen genom att applicera en passiveringsvätska.  

 

Här kan du läsa mer om hur då både förhindrar och tar bort ytrost!