Tydlig trend: Minskad miljöpåverkan och stigande priser

Som mycket annat satte Corona sina tydliga spår även inom rostfritt stål. Prishöjningar på råvaran nickel påverkar även prissättningen inom rostfritt material. När London Metal Exchange presenterade sina senaste grafer över nickel blir bilden tydlig.

– Man ser hur priserna sjunker i samband med att Corona pandemin bryter ut. Men fram i april ser vi ett trendbrott. Från 11.000 US $/ton stiger priserna för att slutligen landa på runt 17.500 US $/ton i december – det är en rejäl ökning, säger Patrik Leijon, Country Manager, COO.

Ytterligare förklaringar

Att efterfrågan på nickel ökat, förklaras till stor del med att det tillverkas allt fler batterier. Med tanke på att nickel är en viktig komponent i elbilens batteri, kommer intresset försatt vara stort enligt marknadsanalytiker.

Prishöjning av rostfritt stål är ett faktum, men det är inte bara nickelpriset som påverkar den rostfria marknaden. Handeln med Asien har minskat med cirka 40 % och mycket talar för att det fortsätter minska. Det kommer även indikationer på ökade fraktkostnader från Asien till följd av brist på tillgång till cointainrar.

– Jag ser miljön som den stora vinnaren. Med vår CO2 kalkylator blir det tydligt för både oss och våra kunder hur en leverans av rostfritt stål gör skillnad. Mindre handel med Asien innebär färre och kortare transporter och därmed ett mindre avtryck på miljön, avslutar Patrik Leijon.