Stålsorter som tål lakvatten från matavfall

För att välja rätt sorts rostfritt stål är det viktigt att fundera på vilka prövningar som stålet kommer att utsättas för. Men ibland kan det ändå vara svårt att veta vilken sort som är den bästa, särskilt när många sorter är snarlika. Som tur är kan du alltid vända dig till oss på Damstahl för att få tips och råd.  

Det gjorde en kund som valde mellan de två stålsorterna EN 1.4404 och EN 1.4436. Och vi hjälpte så klart till att reda ut skillnaden! 

Syrafast fast för sura miljöer 

Vi började med att titta på vad det rostfria stålet skulle utsättas för. I det här fallet skulle stålet komma i kontakt med lakvatten från matavfall. Dessa vätskor har ett pH-värde som ligger mellan 3–4. De är alltså ganska sura. Sura vätskor är inget problem för vare sig EN 1.4404 eller 1.4436. De är båda syrafasta stål med molybden som ger dem ett bra korrosionsmotstånd. Även kloridhalten är viktig att ta i beräkning, men inte heller den ska vara ett problem i det här fallet.  

Titta på PREN-talet 

För att jämföra de båda stålsorternas korrosionsmotstånd kan vi titta på PREN-talet. PREN är ett mått på motståndskraften mot punktkorrosion och ju högre tal desto bättre. EN 1.4404 har en molybden-halt på 2 procent och PREN-talet 23,1. EN 1.4436 har en lite högre molybden-halt på 2,5 procent och ett PREN-tal på 24,8.   

Det är mycket sällan som en sådan skillnad är avgörande. I detta fallet duger båda sorterna gott. I situationer då det finns risk för att EN 1.4404 inte skulle klara utmaningarna är det bättre att ta i med något ännu mer motståndskraftigt än EN 1.4436, det är ingen bra idé att ligga och balansera på gränsen! I sådana fall kan EN 1.4462 vara ett bra alternativ. Det är ett Duplexstål med PREN 34,1 och har dessutom nästan dubbla brottgränsen och är bättre på att stå emot mekanisk nötning.