I år är det sextio år sedan Atomium i Bryssel byggdes. En gigantisk modell av en järnatom som skulle symbolisera vetenskap och framtidstro på världsutställningen Expo58. Den var tänkt som en tillfällig installation under utställningen, men blev kvar och är än idag en stor turistattraktion.
Atomium – en tidstypisk idé
Atomium är en unik byggnad på så sätt att den varken är ett torn eller en pyramid, snarare en blandning av arkitektur och konstverk. 102 meter hög föreställer den en järnkristall förstorad 165 miljarder gånger. De nio blänkande sfärerna är 18 meter i diameter och förbinds med cirka 25 meter långa rör. Hela den glänsande rostfria stålkonstruktionen väger 2 600 ton och i den översta sfären finns en utkiksplats där du ser över hela Bryssel.
Atomium skapades som en symbol för världsutställningen 1958, Expo58, och var en ganska tidstypisk idé, en kombination av ingenjörskonst och framtidstro. Själva idén kom från ingenjören André Waterkeyn, medan sfärerna konstruerades av arkitekterna André och Jean Polak.
Nytt hölje av rostfritt stål
Ursprungligen var det tänkt att Atomium skulle monteras ner efter utställningen, därför kläddes den i aluminium. Men i och med att den blev så populär drog man ut på beslutet för att till sist bestämma att den skulle få stå kvar permanent. Samtidigt innebar det att ingen tog något direkt ansvar för underhållet och under 1990-talet blev till slut renoveringsbehovet akut. Därför bildades en Rädda Atomium-grupp 2001 som började arbeta för att få ihop pengar till en renovering. Bland annat kom de på idén att skära upp bitar av den gamla aluminiumbeklädnaden och sälja dem för 1 000 Euro styck.
2004 påbörjades renoveringen och två år och 27 miljoner Euro senare öppnade åter Atomium för allmänheten i februari 2006. Då var bland annat det gamla aluminiumhöljet ersatt av ett nytt i rostfritt stål vilket gör att denna ikoniska symbol för Bryssel kommer att kunna stå kvar under många år framöver.