Rostfri arkitektur 3D-printas

Det inte bara händiga hemmafixare som utforskar 3D-skrivarens möjligheter. Den nederländska designern Joris Laarman ville se om man kunde skriva ut en hel bro.

I samarbete med MX3D har han visat att man kan använda 3D-utskrifter för att formge i hållbara material utan svinn och på ett sätt som ingen vågat hoppas. Företaget MX3D har tagit 3D-printteknologin till nya höjder och var först med att printa ut världens första bro i rostfritt stål. Gångbron förbinder båda sidorna av kanalen Oudezijds Achterburgwal i de historiska delarna av Amsterdam.

Bron, som byggts med ABB-robotar, har en organisk form och är 12,2 meter lång, 6,3 meter bred och 2,1 meter hög. Den har tillverkats på en MX3D-anläggning utanför Amsterdam innan den flyttats till sin permanenta adress. Ursprungsplanen var att 3D-printa bron på plats. Det hade varit fullt möjligt, men eftersom det var mitt i staden blev man orolig över miljön kring byggandet och hur det skulle störa.

Smarta broar för framtiden

En serie sensorer förmedlar viktig information. Denna smarta bro registrerar antalet personer som går över den och hur snabbt de rör sig. Sensorerna håller koll på viktfördelning och luftkvalitet. Man planerar en så kallad ”digital twin” av bromodellen genom att använda den insamlade informationen som gör det möjligt att jämföra och anpassa framtida mönster.

Så vad hittar vi i skrivaren i framtiden? Bron är redan här. Vad står på tur, en rostfri villa?