Varför rostar grillen?

Sommaren står för dörren och det är dags att plocka fram grillen. Eller det som är kvar av den. För risken finns att den är ytterst rostig och ofräsch. Men varför rostar grillen? Vi bad vår produktspecialist Robert Humlebaek Petersen reda ut begreppen och ge tips på vad du bör tänka på.  

Därför rostar grillen 

En billig grill har helt enkelt en sämre materialkvalitet. Den vanliga klotgrillen du köper på macken är gjord av tunn, billig plåt och har dessutom en ganska tunn ytbeläggning. Inte sällan är den helt enkelt bara målad, med i bästa fall, värmebeständig färg.
– Det är värmen som är boven i kombination med en dålig ytbeläggning, säger Robert Humlebaek Petersen. 

När plåten och ytbehandlingen omväxlande utsätts för hög värme och sedan kyla kan det leda till att det bildas sprickor i ytskiktet. Därmed kan vatten tränga in och expandera och korrosionen påbörjas.
– En billig klotgrill kan ta slut på en halv säsong om det vill sig riktigt illa.
Själv tröttande Robert på att köpa klotgrillar som rostade och satsade för tio år sedan på att investera i en grill som var rostfri.
– Men när grabben en dag sprang och lekte med en magnet så sa han plötsligt ”Pappa, titta, magneten fastnar!” Jag blev milt sagt förvånad eftersom jag fått lära mig att rostfritt inte ska vara magnetiskt. Men vid lite efterforskning så visade det sig att grillen var tillverkad i en ferrit EN 1.4016 som är magnetisk. Med vetskap om kvaliteten så har den ändå klarat sig väldigt bra i närmare tio år. Men nu börjar den rosta, framför allt i svetsskarvarna. Jag bor dessutom relativt nära havet, så saltet i vattnet påverkar också processen. Men frågan är om det är mer tur, för ni kanske kommer ihåg hur plåten i stålsorten EN 1.4016 som är med i vårt experiment i havsmiljö ser ut. 

Så vårdar du din grill 

Det är viktigt att vårda sin grill på rätt sätt om man vill förlänga livstiden. Det kan man till exempel göra genom att rengöra gallret på rätt sätt.
– Många brukar använda stålull eller en grillborste för att rengöra gallret. Problemet är att borsten många gånger har borst tillverkade i svartstål. Det innebär att små partiklar från borsten fäster på grillens yta och börjar sprida sig, det vi kallar järnsmittaNär väl processen startat hjälper det inte att ytan är rostfri. I värsta fall kan du behöva beta ytan för att bli av med det.  

Robert rekommenderar istället en grillborste med mässing, eller för den delen rostfria borst. 
– Har du ett emaljerat grillgaller ska det helst inte borstas utan rengöras försiktig med till exempel en Scotch-Brite svamp. Annars riskerar man att förstöra emaljen.
Många förvarar sin grill utomhus under tak eller lägger en presenning över. Något som faktiskt i vissa fall kan öka risken för rost.
– Att grillen blir blöt och att fukten bevaras under ett grillskydd kan faktiskt bidra till att öka risken för rostangrepp. En grill som står ute i det fria sköljs ren av regnet och torkar sedan. Ska du förvara den under ett grillskydd så se till att den har svalnat ordentligt och att den är riktigt torr innan du täcker över den. 

Tänk på detta när du köper grill 

Det finns inte några underhållsfria grillar som håller i evig tid. Men samtidigt, ju högre kvalitet på stål och ytbehandling, desto längre håller de. 
– En emaljerad grill har ofta god beständighet eftersom emaljen appliceras under värme. Det gör att den tränger in i metallens porer vilket ger bättre vidhäftning, något som i sin tur gör ytan starkare och tåligare.
Ett annat alternativ är att satsa på en grill gjord av rostfritt stål, där även grillgallret är rostfritt, emaljerat eller åtminstone kromat. Det finns till och med grillar som är tillverkade av syrafast stål. 

Men hur ska man då veta om grillen man står och funderar på att köpa faktiskt är av rätt rostfri stålsort som säljaren säger?
– Mitt bästa tips är då att helt enkelt testa med en magnet. Sätter du magneten på grillen eller gallret och den inte fastnar, då vet du att de är gjorda i rostfritt. Rostfria grillar med lägre kvalitet är tillverkade i ferritiskt stål som är magnetiskt. 

Tre frågor att ställa om du går i grilltankar: 

1. Är ytan målad eller emaljerad? 
2. Vilken stålsort är grillborstens strån gjorda av? 
3. Magneten fastnar på grillen, är du verkligen säker på att den är rostfri? 

Rost på utegrill

Efter tio år i ur och skur nära havet har Roberts rostfria grill börjat rosta i svetsskarvarna. 

Rost i svetsskarvarna på utegrillen.