Spara tid och få täta kopplingar med pressfittings

Att gänga och löda rörkopplingar för diverse media var länge det enda sättet att bygga rörsystem. Men sedan pressfittings dök upp på marknaden har mycket tid sparats. Pressfittings, även kallat Ma-press, blev snabbt det nya och enkla sättet att göra installationer inom ett brett område i segmenten för rörinstallationer. Här berättar vår specialist på rör och rördelar, Robert Humlebaek Petersen, mer om fördelarna.

Att kunna arbeta med rör som är hälften så tjocka i godstjockleken gör arbetet avsevärt mindre tungt för armar och rygg. Samtidigt slipper du att förlora fästet med gängningen och kan lättare pressa ihop kopplingarna. Det är enkelt, säkert och när du väl pressat har du en koppling som håller i många år framöver. 

Jag upplevde själv att jag sparade mycket tid när jag gick från gängrördelar till pressfittings i arbetet vid pumpstationer. Att kunna ägna mindre tid och samtidigt få ett resultat med bättre kvalitet är ju självklart ett mål som många strävar efter. 

Vad används pressfittings till? 

Pressfittings finns i dimensionerna 12–108 mm, är tillverkade i 316L och kan användas i många olika miljöer. De lämpar sig för arbetsområde från -20 grader Celsius till +120 grader Celsius och för miljöer med ett maxtryck på 16 bar. Vanligaste användningsområdena är rörsystem med transport av dricksvatten, värme, kyla eller ånga. Även för sprinklerlösningar, tryckluft (om det är bensin- och oljefritt) och inerta gassystem.  

Själv använde jag dem alltid till spolningen med brutet vatten i pumpstationerna. Idag är det inte heller bara rörläggare som ser det fina i pressfittings utan även de som har ögon för design. Jag var i en butik där de byggt upp stativ för klädupphängning av pressfittings. Så man skulle kunna säga att det bara är fantasin som sätter gränser för vad pressfittings kan användas till! 

Fördelarna med pressfittings mot den traditionella gängtejpen är många då du undviker läckande skarvar om du missar att ”riva” gängan eller lindar med för lite gängtejp. Något som både är frustrerande och tidskrävande när du ska rensa gängorna och börja om från början. Det är också en stor fördel att de som arbetar med pressfittings inte behöver behärska tekniken med att löda, som ju annars kräver utbildningen ”Heta arbeten”. 

Hur fungerar pressfittings? 

Hela systemet med rör och delar kan sättas ihop i alla möjliga kombinationer precis som  Lego eller Meccano innan något slutligen fästs ihop. Blir inte dragningen som du önskar kan du lätt byta plats på delarna innan de pressas ihop. I kopplingen sitter en packning och när denna pressas samman med hjälp av backarna i pressverktyget (M-backar) så tätas kopplingen av sig själv. En annan väldigt praktisk sak på våra pressfittings är ”skvallertejpen”. Du kan se den på bilderna som en blå kant. Detta är en tejp som lossnar när kopplingen pressas ihop och blir en tydlig signal för att kopplingen är pressad och tät.  

För pressfittings är EPDM-packning standard men beroende på vilket media du har i rören kan det vara bättre att välja en annan packning. Till exempel fungerar inte EPDM-packningar vid ledningar med bensin eller olja. 

Nyfiken på fler spännande rör-produkter? Läs vår artikel om Super Dairy.