Längdutvidgningskoefficienten – vad är det?

Precis som många andra material har rostfritt stål den egenskapen att det utvidgar sig eller krymper vid temperaturväxlingar. Alla som svetsat i rostfritt vet att det kan sticka iväg och en erfaren svetsare har sina knep för att lösa problemet.    För att beräkna hur mycket ett material förväntas utvidga sig eller krympa vid olika temperaturer …

Läs mer

Håll rost och virus borta med rätt desinfektion

Världen ser helt annorlunda ut jämfört med hur den såg ut för mindre än ett år sedan. Coronaviruset har påverkat oss alla. Rengöring och desinfektion har stått i fokus som aldrig förr. Vi tvättar, spritar och försöker på alla sätt hålla rent för att gemensamt bli kvitt corona eller åtminstone hålla stånd, tills ett vaccin …

Läs mer

Frihetsgudinnans järnskelett hade mått bra av lite rostfritt

Att välja rostfritt kan ibland upplevas som en stor investering. Men om du räknar in framtida underhållskostnader blir bilden en annan. Hade Frihetsgudinnan haft en stålkonstruktion av rostfritt hade hon sannolikt inte fått problem med skelettet vid så unga år!  Brist på rostfritt gav Frihetsgudinnan invärtes problem  Damen med facklan som möter den som närmar …

Läs mer

Vad är skillnaden mellan ISO och DIN?

Ännu ett inlägg om rostfritt och mått? Ja så länge det finns frågetecken inom det rostfria vill vi försöka hjälpa till. Här ska ni få en kort men kärnfull förklaring på skillnaden mellan ISO och DIN. När det gäller DIN är hålet alltid konstant och när man ökar godstjockleken så ökar ytterdiametern och hålet är …

Läs mer

Beta av plåten för en mattare finish

Rostfritt är känt för sin fina, blanka yta, men ibland finns önskan om en mattare, mindre skinande finish. Då kan betning vara ett bra tillvägagångsätt. Men tänk på att processen innebär hantering av farliga kemikalier och bäst utförs av proffs!   Att beta en rostfri yta innebär att ta bort allt som inte är rostfritt med …

Läs mer

Välj rätt rostfria stålsort och spara pengar

Under särskilda förhållanden och i tuffa miljöer är det enormt viktigt att välja rätt rostfria stålsort. Att betala ett högre pris för bättre kvalitet är ett sätt att tjäna pengar i längden. Men när kraven är lägre finns ingen poäng att slösa pengar på allt för dyrt material. Så tänk på att välja rätt stålsort till rätt …

Läs mer

Byt ut den svarta plåten till rostfri!

Vi har fått en fråga från en kund som har funderingar kring skillnaderna på svart och rostfri plåt. Kunden överser byggandet av ett nytt renseri på ett pappersbruk och har fått rekommendationer från leverantören på att stupen under barktrummorna ska konstrueras i 4 mm svart plåt. Nu undrar kunden om rostfri plåt kanske kan vara …

Läs mer

Rostfria fasader – både vackra och hållbara

Manhattan är ett extremt tätbebyggt område som ligger precis vid kustens salta hav. Tillsammans med en omfattande halkbekämpning med salt under vinterhalvåret skapar det en korrosiv miljö som ställer stora krav på hållbara, rostfria fasader.   Rostfria fasader för ett hållbart New York  New York City är ett av världens mest tätbebyggda områden, med nära en …

Läs mer

Ra-värde på rundstänger

Med hjälp av EN-normen går det att ta reda på mycket om sammansättningen och egenskaperna hos rostfritt stål. När det gäller rundstång får vi information om tolerans på dimension, ovalitet, rakhet, ytfel och så vidare. En sak som vi dock inte får veta något om är Ra-värdet. Men det finns andra sätt att ta reda på det!  Ra-värdet beskriver hur ytjämnheten …

Läs mer

Då kan skorstensrören tillverkas av rostfritt

Rökgaskanaler till braskaminer byggs oftast i cortenplåt, men i vissa fall kan det löna sig att använda ett syrafast, rostfritt stål istället. Som i situationer när det finns risk för att kondens bildas i rören. Då kan det verkligen vara en bra idé att fundera över materialvalet.    Kondens i röret ställer till problem  Kondens i skorstensrör kan uppkomma dels genom att regnvatten letar sig ner genom skorstenen eller om …

Läs mer