Ta en tur till skulptur

I år kommer många att utforska nya sidor av Sverige och det finns gott om smultronställen som passar hela familjen. Just i år känns det helt rätt att leta upp en skulpturpark och njuta av konsten ute i det fria. Det finns gott om alternativ på kartan, googla skulpturpark så ska du se att du …

Läs mer

Förbättrade rostfria stänger

Vår främsta stångleverantör Ugitech, ett av de ledande stålverken i Europa, har alltid legat i framkant i utvecklingen av sina stänger. Den redan mycket välkända stångkvalitén UGIMA® (MA = Machine Ability) har under många år hjälpt våra kunder att minska verktygsslitaget och få lättare bearbetning. Det är beundransvärt hur Ugitech oförtröttligt fortsätter att utveckla sina …

Läs mer

Oxidhinna av ketchup och senap

Kommer ni ihåg vårt experiment med senap och ketchup? Nu ska ni få se vad som hänt med de olika stålsorterna efter tre månaders kontakt med dessa livsmedel! Som vi tidigare berättat har de båda produkterna ett lågt pH-värde på grund av ättikan och hög kloridhalt på grund av saltet. Dessa två förutsättningar är den bidragande …

Läs mer

Ljusa marknadsutsikter för rostfritt stål

Rostfritt stål är ett material med åtskilliga användningsområden vilket gör att efterfrågan ständigt ökar. Många analysfirmor ser därför positivt på marknadsutsikterna framöver. Framför allt väntas utvecklingen i Asien och efterfrågan på de höglegerade stålen driva tillväxten.  Några marknadsutsikter för rostfritt stål  Den globala marknaden för rostfritt stål förväntas växa med 5,2 procent fram till och …

Läs mer

Svensk kulturhistoria med rostfri inramning

Var är tändstickorna? Den frågan dyker ofta upp när bordet är dukat och ljusen ska tändas. Då är Hommage av Kristina Stark räddningen. Det är ett fodral i rostfritt stål som ramar in tändsticksasken så snyggt att den blir en inredningsdetalj som gärna får ligga framme på soffbordet. Sen vet alla var tändstickorna ligger. Kristina …

Läs mer

Extratillsatser i stålet – som extraingredienser i bullarna

Har du funderat över varför en rostfri stång ibland är så hård? Svaret står att finna i stålets recept. Konsten är att lägga i lite extra hemliga ingredienser, precis som när du gör kanelbullar. Här får du ett recept på hur stålet görs mjukare och kanelbullarna godare från vår produktspecialist Tord Nilsson.  Grundreceptet skapar en …

Läs mer

Vad är skillnaden på EN 1.4301/4307 och EN 1.4436?

Det finns en rad saker som skiljer de rostfria stålsorterna EN 1.4301/4307 och EN 1.4436 åt, både när det gäller sammansättning och vilka användningsområden de bäst lämpar sig för.    EN 1.4301/4307 – vanligast i världen  EN 1.4301/4307 (SS 2333 enligt den gamla svenska standarden) har ett mycket brett användningsområde och är därför den vanligaste rostfria stålsorten i världen. 1.4301/4307 innehåller ca 17.5% krom …

Läs mer

Längdutvidgningskoefficienten – vad är det?

Precis som många andra material har rostfritt stål den egenskapen att det utvidgar sig eller krymper vid temperaturväxlingar. Alla som svetsat i rostfritt vet att det kan sticka iväg och en erfaren svetsare har sina knep för att lösa problemet.    För att beräkna hur mycket ett material förväntas utvidga sig eller krympa vid olika temperaturer …

Läs mer

Vilket plattstål ska du välja?

Plattstål är en mycket användbar produkt i vårt rostfria sortiment, men visste du att det finns tre olika typer av plattstål att välja mellan? Det finns varmvalsat plattstål, klippt plattstål och slutligen kalldraget plattstål. Alla tre sorterna innehar olika egenskaper och lämpar sig att användas för olika ändamål.   Varmvalsat plattstål  Det vanligaste rostfria plattstålet är det i varmvalsat …

Läs mer