Tänk om Eiffeltornet varit byggt av rostfritt

Ibland vinner kortsiktiga besparingar över långsiktigt tänkande. För även om rostfritt initialt kan utgöra en större investering är det ofta billigare om man ser till hela livscykeln. Åtminstone om man väljer rätt sorts rostfritt. Det finns flera exempel på detta, de flesta lyckligtvis historiska. Till exempel Eiffeltornet som behöver målas om vart sjunde år.

Varför byggdes inte Eiffeltornet i rostfritt?

Att Eiffeltornet inte byggdes i rostfritt beror naturligtvis på att det vi idag kallar rostfritt inte var uppfunnet då. Men faktum är att det inte ens är byggt i stål. Anledningen till det är att Eiffeltornet var föremål för en hetsig debatt i Frankrike innan det byggdes. 1887, när bygget just påbörjats, publicerades i tidningen Le Temps en protest ställd till direktören för världsutställningen från några av Paris framstående konstnärer, författare och andra inflytelserika kulturarbetare. För att beveka kritikerna lovade utställarna att tornet skulle rivas efter tjugo år. Det är sannolikt skälet till att det inte byggdes i stål utan av 7 300 ton smidesjärn, ett material som redan då var föråldrat.
Men innan de 20 åren var till ända hade tornet visat sig vara praktiskt att använda som mast för telekommunikation, och när flygtrafiken började ta fart över Paris blev Eiffeltornet en viktig flygfyr. Följaktligen blev det ingen rivning och efterhand blev tornet en välkänd symbol och turistmagnet.

Eiffeltornet rostfritt

Halva kostnaden med rostfritt

Det har dock inneburit att Eiffeltornet kräver ett extremt omfattande och kostsamt underhållsarbete. Vart sjunde år måste tornet målas om. Under cirka 18 månader arbetar 25 målare med att ta bort gammal färg, slipa bort rost och sedan måla hela tornet för hand med enbart penslar. 60 ton färg, 1500 penslar och 5000 sliprundlar går åt varje gång. Den totala kostnaden för målningen är cirka 40 miljoner kronor. Beräkningar som gjorts visar att Eiffeltornet totala livscykelkostnad under 100 år motsvarar drygt 48 miljoner dollar inklusive material, tillverkning och underhållskostnader. Att jämföra med drygt 24 miljoner dollar om det hade byggts i rostfritt stål av typen 4003. Men nu hade ju tyvärr inte Gustave Eiffel den möjligheten eftersom han byggde sitt torn 20 år för tidigt.

Har du frågor kring hur rostfritt stål kan bidra till att göra din verksamhet eller konstruktion långsiktigt hållbar, tveka inte att höra av dig till någon av våra säljare. Du hittar deras kontaktuppgifter här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två + 12 =