Rostfri analys med PMI-pistol

När du får ett stycke nytt, rostfritt stål från fabriken är det ingen konst att veta vilken sort det handlar om. Markeringen berättar ju allt. Men om markeringen saknas, hur gör du då? Det som förr var en kostsam och långsam process som bara kunde utföras med avancerad teknik är idag inga konstigheter.  A2 eller A4?   Den enklaste …

Läs mer

Rostfritt stål – även för hemmafixaren

Rostfritt stål är ett utmärkt val i många situationer. Även i hemmamiljöer! Här har vi fått bilder från en kund som insett fördelarna med det hållbara, rostfria stålet. Och visst blev det snyggt! Staketet är tillverkat av obehandlade profilrör i EN 1.4301. De är sedan blästrade och betade.   Har du gjort något fint av våra rostfria …

Läs mer

Tord Nilsson rapporterar från besök hos Ugitech

Den 5 till 6 april reste vi till stålverket Ugitech i Frankrike med några av Damstahls kunder. På plats fick vi följa hela den spännande processen från smälta till färdig stång under sakkunnig vägledning av Ugitechs proffsiga experter. Naturligtvis bjöds vi också på äkta fransk gästfrihet under våra dagar i samhället Ugine.  Ett företag som var med på resan var Gnosjö Automatsvarvning …

Läs mer

Längdutvidgningskoefficienten – vad är det?

Precis som många andra material har rostfritt stål den egenskapen att det utvidgar sig eller krymper vid temperaturväxlingar. Alla som svetsat i rostfritt vet att det kan sticka iväg och en erfaren svetsare har sina knep för att lösa problemet.    För att beräkna hur mycket ett material förväntas utvidga sig eller krympa vid olika temperaturer …

Läs mer

Välj rätt syrafast stål med hjälp av PREN-talet

Det finns mycket att ta med i beräkning när du väljer mellan olika syrafasta stål. Olika sammansättningar ger olika motståndskraft mot punktfrätning (pittings) och spaltkorrosion. Här har vi jämfört tre olika sorter syrafast stål för att se hur skillnaderna kan se ut och till vår hjälp har vi PREN-talet.  PREN-talet – en hjälp på vägen  …

Läs mer

Gör en rostfri konstrunda i Sverige i sommar

Våren 2019 såldes skulpturen ”Rabbit” for nästan en miljard kronor på en auktion i New York. Vi vill ju gärna tro att det höga priset berodde på att den var tillverkad i blankpolerat rostfritt stål, men det faktum att den världsberömde konstnären Jeff Koons skapat den kan givetvis också ha inverkat. Men han är inte …

Läs mer

Rostfritt stål ger oss rent dricksvatten

Du vrider på kranen och ut kommer det rent vatten, färdigt att drickas. Men innan det når dig har det färdats långa sträckor genom rör och filter. Att säkerställa vår försörjning av rent dricksvatten är en viktig uppgift och den möjliggörs med hjälp av rostfritt stål.  Rostfritt för rent dricksvatten  Innan Robert Humlebæk Petersen började på Damstahl arbetade han …

Läs mer

Interkristallin korrosion – ett problem, två lösningar

Korrosion av alla de slag är sällan roligt. En relativt ovanlig form är interkristallin korrosion. Men med hjälp av titan och möjligheten att tillverka stål med lägre kolhalt är dagens rostfria stål relativt motståndskraftigt mot den här formen av korrosion.   Så fungerar interkristallin korrosion  Interkristallin korrosion uppstår utmed stålets korngränser när korngränserna har sämre korrosionsmotstånd än …

Läs mer

Möt The Kelpies – stålhästarna som byggde Skottland

Mitt i det stora parkområdet Helix i Skottland tränger de upp ur marken – The Kelpies. Två gigantiska hästskulpturer som når 30 meter upp i luften. Faktum är att det är den största hästskulpturen i världen. De är en mäktig sak att uppleva där kombinationen av konst, ingenjörskunnande och rostfritt stål gör ett outplånligt intryck.  The Kelpies är …

Läs mer

Ra-värde på rundstänger

Med hjälp av EN-normen går det att ta reda på mycket om sammansättningen och egenskaperna hos rostfritt stål. När det gäller rundstång får vi information om tolerans på dimension, ovalitet, rakhet, ytfel och så vidare. En sak som vi dock inte får veta något om är Ra-värdet. Men det finns andra sätt att ta reda på det!  Ra-värdet beskriver hur ytjämnheten …

Läs mer