Välj rätt syrafast stål med hjälp av PREN-talet

Det finns mycket att ta med i beräkning när du väljer mellan olika syrafasta stål. Olika sammansättningar ger olika motståndskraft mot punktfrätning (pittings) och spaltkorrosion. Här har vi jämfört tre olika sorter syrafast stål för att se hur skillnaderna kan se ut och till vår hjälp har vi PREN-talet.  PREN-talet – en hjälp på vägen  …

Läs mer

Så skiljer du på A2 och A4 med molybdentest

Ibland kan det vara av stor vikt att veta om stålet du har framför dig är syrafast (A4) eller vanligt rostfritt stål (A2). Är stålet nytt från fabriken finns alltid en märkning som berättar vad det är för sort, men är stålet klippt eller bearbetat har markeringen kanske försvunnit. Men lugn! Idag är det både en …

Läs mer

Rostfritt stål älskar människokroppen

Förutom att skapa förutsättningar för hygienisk läkemedelstillverkning, har rostfritt stål många andra egenskaper som gör det lämpligt för att ta hand om människokroppen. Rostfritt hittar vi i allt från pacemakerledningar till kirurgiska suturnålar.   Rostfritt för människokroppen  Rostfritt stål som på olika sätt ska användas i biomedicinska sammanhang brukar kallas kirurgiskt stål. De vanligaste är rostfritt …

Läs mer

Rostfria stålhästar

På vår rostfria blogg hittar du allt från djupa kunskapsinlägg som reder ut olika begrepp till rapporter innifrån Damstahls blå och rostfria väggar. Har du följt oss ett tag vet du att mycket går att göra med rostfritt – allt från köksfläktar och för att få rent dricksvatten till en sarkofag för att innesluta ett …

Läs mer

Från odlingen till flaska genom rostfria rör

I mitten av maj och ett par veckor framåt är det magiskt på Österlen. Hundratals fruktträd står i blom och bildar ett hav av rosavita blommor. Lika vacker är hösten, när blomsterhavet förvandlats till äpplen med rik arom. Klimatet på Österlen är rena paradiset för en äppelodlare. En man som snabbt förstod att äppleträden skulle …

Läs mer

En rostfri 120-åring med siktet inställt på framtiden

1899 startade Carl Furhoff ett litet företag i Skövde för tillverkning av kopparkannor, kittlar och skopor. För 100 år sedan byttes kopparn mot rostfritt stål och idag har Furhoffs samlat på sig en enorm kunskap om konstruktion och tillverkning.– Med tanke på att vi tagit fram en mängd olika produkter i rostfritt stål sedan vi …

Läs mer

Pilhöjden på plåt

Pilhöjd är ett fenomen som kan uppstå i plåt och märks tydligt när plåten läggs på ett plant underlag. Då syns det hur plåten välver sig, som bågen på en pilbåge. Den välvningen kallas pilhöjd och det finns regler för hur hög den får vara.   Så här mäter du pilhöjden  Plåten ska alltid mätas när plåten fortfarande är i sitt …

Läs mer

Saltspraytest-fördelar och nackdelar

Saltspraytestet har sedan början av 1900-talet använts för att studera hur korrosion uppstår och påverkar rostfritt stål av olika typer och med olika ytbehandlingar. Metoden har fördelar, men den har också sina begränsningar. Så fungerar saltspraytestet på rostfritt Saltspraytestet är ett forcerat laboratorietest som uppfanns i början av 1900-talet. Det innebär att man i en …

Läs mer

Låt det inte smitta – det där med järnsmitta

Rostfritt ska ju hålla sig just rostfritt och därför ska man se upp med så kallad järnsmitta. Rost på rostfritt innebär i princip att det rostfria materialet kommit i kontakt med järn/stål. Någon har kanske arbetat med vinkelslip och järnsprutet har yrt, eller kanske har en liten bit järn hamnat i valsen och tryckts in …

Läs mer