Varför blir besticken svarta?

Vi har fått en fråga som nog kan intressera många då de flesta någon gång upplevt detta fenomen.

Varför blir mina rostfria bestick svarta i diskmaskinen?

När stål legeras med minst 11 % krom bildas en passiv yta som motverkar att stålet rostar. Det kallas “rostfritt stål”. Ett krav är att syre finns närvarande. Ytan kan då återskapas om den skadas. En av det rostfria stålets goda egenskaper.

Den passiva ytan är väldigt tunn. Väldigt tunn, tänk dig ett vykort som läggs på toppen av en skyskrapa.

Kromoxidskiktet är normalt transparent, men kan ändra färg om tjockleken ökar. Detta kallas för interferensfärgning. Fenomenet syns främst på rostfria grillar, bastuaggregat och avgasrör till motorcyklar som kan färgas gult-rött-grönt-blått-svart av värmen. Även olika miljöer kan påverka tjockleken/färgen. Till exempel en diskmaskin med aggressivt tvättmedel.

Den svarta oxiden du fått på besticken sitter förmodligen väldigt hårt och är svårt att polera bort. Även om du återgår till handdisk kommer den svarta ytan att sitta kvar. Detta medför inte att korrosionsegenskaperna försämrats, men tyvärr ser det tråkigt ut.

Hoppas att detta gav lite rätsida på just fenomenet att besticken blir svarta. Men vetskapen om varför kan tyvärr inte heller återställa besticken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 4 =